Tips en trucs

Zo zit dat: Een (bak)recept verdubbelen of halveren? Let dan hierop: Baktijd

Niet altijd komen de hoeveelheden in een bakrecept overeen met de hoeveelheid die u ervan wilt gebruiken. Kan je het recept dan zomaar verdubbelen of bijvoorbeeld halveren? Of in kleinere vormpjes doen? Of het beslag in plaats van in 1 grote vorm in 6 mini vormpjes doen? Het kan wel, maar er zijn een aantal zaken waarop je dan wel moet letten. We beschrijven ze hieronder.

Verhoudingen

Als een recept bedoeld is voor 4 personen, maar je wilt het voor 2 of juist 8 personen maken, dan zul je de verhoudingen heel precies moeten omrekenen als je het recept verdubbelt of halveert. In tegenstelling tot andere recepten kun je bij bakrecepten namelijk niet ietwat van de verhoudingen afwijken, maar die moeten precies kloppen.

Baktijd en temperatuur

Een belangrijk gegeven voor wanneer je afwijkt van de verhoudingen in het recept, is dat de baktijd dan ook meestal mee verandert. Dit komt doordat de vorm die je gebruikt dan meer of minder gevuld is. Valt je baksel kleiner of platter uit, verkort dan de oventijd. Valt het baksel groter of hoger uit, verleng dan de oventijd. Anders loop je het risico dat de buitenkant wel gaar wordt en de binnenkant niet of dat het in zijn geheel veel te (on)gaar wordt, of juist té gaar. Soms is het een kwestie van een aantal verschillende baktijden uit te testen, tot je tot het goede resultaat komt. Het kan in sommige gevallen ook helpen enigszins te experimenteren met de oventemperatuur om tot het beste resultaat te komen. In de meeste gevallen is de voorgestelde temperatuur echter meestal ook geschikt voor grotere en kleinere hoeveelheden.

Bakvorm en oven

Wat ook van invloed is, is het soort oven en de bakvorm die u gebruikt. Dus soms moet je sowieso even experimenteren tot je het gewenste resultaat verkrijgt.

Zoek soortgelijke recepten

Het kan ook de moeite waard zijn online of in je kookboeken te speuren naar eventuele overeenkomende recepten. Die komen wellicht dicht in de buurt van de hoeveelheid die je wilt maken. Dat geeft een goede indicatie en je hoeft dan zelf een stuk minder te gissen of verschillende bakmethoden uit te proberen.

Maak niet te weinig of teveel

Als je eigenlijk maar een heel kleine portie wilt, kan het soms toch handiger zijn er net wat meer van te maken. Erg kleine porties zijn bijvoorbeeld lastig met een mixer te mixen en verbranden sneller in de oven. Als je een iets grotere portie maakt, kun je het deel dat je op dat moment niet gebruikt bijvoorbeeld invriezen, of je bakt toch meer en je vriest daarna een deel in (als dat kan met wat jij hebt gebakken). Zo heb je er nog een keer plezier van. Of je kan er iemand anders blij mee maken. Hetzelfde geldt voor erg grote hoeveelheden. Houd er rekening mee dat een cakedeeg lastiger luchtig wordt bij grotere hoeveelheden. En dat het daarnaast in je keukenapparatuur, bakvorm en oven moet passen. Bak liever in tweeën of drieën als je er meer van nodig hebt dan in 1 keer past.

In het algemeen?

In het algemeen geldt, verdeel je beslag dat eigenlijk in één grote vorm moet over meerdere kleine vormpjes? Verkort dan de baktijd met tien minuten om te beginnen, test even door er met een satéprikker in te prikken. Kleeft er nog wat beslag aan? Plak er dan nog 5 minuten aan vast, en zonodig nog een keer. Je kan beter verlengen als dat nodig is, want verkorten kan niet meer. Te lang is te lang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook leuk